Kinderslaapcoach voor baby's en kinderen

Zomertijd : een paar slaaptips voor je kindje!

Bijna zomertijd! Nog even (25 maart) en de klok gaat weer één uur vooruit. Dat betekent ook dat je kindje waarschijnlijk even iets lastiger gaat slapen. Voor je kindje is het namelijk best even wennen als de zomertijd ingaat. Dat komt omdat hun biologische klok in de war raakt, waardoor hun ritme even zoek is. Zelfs als het maar om één uurtje gaat!

De overgang van winter- naar zomertijd is ook een reden om weer lastiger in slaap te vallen voor je baby. Want wanneer je kindje naar bed moet of een dutje doet, is het eigenlijk nog niet moe.

Er kunnen dus aanpassingsproblemen optreden. Het is belangrijk dat je je als ouders realiseert dat je kindje tijdelijk uit zijn/haar doen raakt door de omschakeling naar de zomertijd. Het duurt ongeveer een week voordat je kindje helemaal gewend is aan de zomertijd. Bij de meeste kinderen gaat de gewenning aan het ‘nieuwe’ slaapritme vanzelf, tenminste als je het normale dag-/nachtritme aanhoudt. Maar als je uit ervaring weet dat jouw kindje daar meer moeite mee heeft, dan kunnen onderstaande methodieken je wellicht helpen om de omschakeling naar de zomertijd wat soepeler te laten verlopen.

Tips om je kindje beter te laten slapen rond de zomertijd: 

Bedtijd verschuiven in stapjes

Als je kindje moeite heeft om zich in een keer aan te passen aan de nieuwe tijd, dan kun je hem helpen dit te overbruggen. Verschuif het ritme en bedtijden van je kindje elke avond met 15 minuten tot je kindje gewend is aan de nieuwe bedtijd, in plaats van ineens met één heel uur. Deze overbrugging helpt om je kindje makkelijker in zijn nieuwe slaapschema te krijgen en geeft minder protest bij bedtijd.

Dus als de bedtijd van je kindje nu 19.30 uur is, leg je hem de eerste avond van de nieuwe tijd om 20:30 uur in bed (oude tijd 19.30 uur). Dagelijks bouw je dit dan met 15 minuten af totdat je aan de juiste slaaptijd zit.

Als je voor deze optie kiest, zorg ervoor dat je het eet- en slaapschema overdag ook verschuift met 15 minuten per dag, zodat alles in het juiste ritme loopt.

Doe alsof er niks is veranderd!

Dat zegt het al … doe net alsof het een gewone dag is en volg vanaf de dag dat de zomertijd ingaat, gewoon de nieuwe kloktijd.

Wordt je kindje regelmatig veel te vroeg wakker? Dan kan de tijdsverandering in je voordeel werken. Als je kindje normaal om 5.00 uur wakker wordt en je zijn slaapschema niet aanpast, wordt hij nu om 6.00 uur wakker. Zorg ervoor dat je kindje op zijn ‘normale’ bedtijd naar bed gaat. Dat kan betekenen dat je kindje misschien iets meer moet wennen aan een vroegere bedtijd, waardoor het de eerste dagen iets meer moeite kan hebben met het in slaap vallen.

Zorg er bij deze methode voor dat je overdag het normale eet- en slaapschema aanhoudt en blijf letten op de slaapsignalen van je kindje.

Praktische slaaptips voor je kindje:

  • Zorg ervoor dat je kindje overdag, naast voldoende lichaamsbeweging, ook voldoende slaap krijgt.
  • Neem je kind zo veel als mogelijk mee naar buiten en zorg ervoor dat je het thuis overdag zo licht mogelijk maakt. Licht helpt de biologische klok van je kindje bij het aanpassen aan de tijdsverandering.
  • Donker zorgt voor de aanmaak van melatonine, wat ervoor zorgt dat je kindje slaperig wordt. Zorg daarom voor een donkere kamer en een prettige slaapkamertemperatuur voor het slapen.
  • Hanteer dagelijks dezelfde bedtijden, rustige slaaproutines en bedrituelen. Zo raakt je kind vertrouwd met het naar bed gaan en valt het makkelijker in slaap.
  • Wil je kindje nog iets doen met je kindje voor het slapen gaan? Lees dan (samen) een boek. Films kijken en wilde spelletjes doen op een tablet of smartphone zijn in elk geval geen goed idee. De richtlijn is één uur voor bedtijd geen mobiele telefoons, tablets, laptops en televisie meer.