Vaak is het voor ouders een gevecht of race tegen de klok om hun kinderen op tijd hun bed in te krijgen. Maar hoe pak je het ‘op tijd gaan slapen’ aan in de dagelijkse hectiek en een bomvolle agenda; werk, kinderopvang, sporten, afspraken, boodschappen, koken en sociale leven? Een vaste bedtijd, of nog beter: een vaste bedtijdroutine doet wonderen!
Het gaan slapen stellen de meeste kinderen heel graag uit. Maar feit is dat jonge kinderen nu eenmaal genoeg slaap nodig hebben om hun ‘batterij’ weer op te laden, emotioneel in balans te blijven én het is essentieel voor hun gezondheid, groei en ontwikkeling.
Naar bed, naar bed …
Toch hoeft ‘slapen gaan’ geen probleem te zijn. Een vaste bedtijd en een voorspelbare bedtijdroutine helpen kinderen juist om makkelijker en zelfstandig in slaap te kunnen vallen. Kort samengevat is een bedtijdroutine het uitvoeren van een aantal vaste handelingen in een vaste volgorde wat ervoor zorgt dat je kindje tot rust komt. Het geeft ook houvast en duidelijkheid als ze weten dat hun bedtijd op een bepaalde manier gaat verlopen. En dat helpt kinderen zich makkelijker overgeven aan hun slaap.
Een bedtijdroutine bestaat voor alle kinderen ongeveer uit dezelfde handelingen. Vanaf het eerste jaar groeit een bedtijdroutine met je kindje mee, en zul je de handelingen en tijdsduur steeds wat aanpassen.
Een voorbeeld van een bedtijdroutine is:
- uitkleden
- douchen/in bad
- tandenpoetsen
- boekje lezen bij gedimd licht
- even knuffelen
- muziekdoosje/white noise app aan
- welterusten kus
Daarbij geeft het je als ouders ook een mooie gelegenheid om zelf even te onthaasten en 1-op-1 tijd én aandacht te hebben met je kindje. Deze exclusieve aandacht geeft kinderen ook een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Ideaal om rustig in slaap te kunnen vallen.
Haast je niet door de bedtijdroutine heen, maar begin er op tijd mee en niet vijf minuten voordat je kindje naar bed moet.
Een vaste bedtijd
Naast de bedtijdroutine draagt het hanteren van een vaste bedtijd – zowel ’s avonds als overdag – bij aan het slaapsucces. Wisselen de regels en bedtijden dagelijks dan stuit je als ouders ongetwijfeld op meer verzet. Consequent dezelfde bedtijd en –routine hanteren voorkomt verzet en helpt bij het instellen van de ‘interne klok’ van je kindje waardoor het minder stress en spanning heeft.
Let op slaapsignalen
Probeer je dus zo veel als mogelijk aan je bedtijd en –rituelen te houden, maar let ook op de slaapsignalen van je kindje. Als je kindje moe is dan leg het dan eerder op bed en sla – bij hoge uitzondering – een aantal handelingen over. Pak de volledige bedtijdroutine de volgende avond wel weer op.
Als je een vaste bedtijd en een vaste bedtijdroutines ontwikkelt, onthoud dan dat het werken ervan echt een paar weken nodig heeft!
Extra tips om het slaapsucces te verhogen.
- Houd het één uur voor het slapen gaan rustig, zodat kinderen zo ontprikkeld mogelijk naar bed toe gaan
- Doe alles elke avond en zo consequent mogelijk hetzelfde. #herhaling
- Zorg dat je kindje overdag genoeg te eten krijgt, vooral als het alleen borst- of flesvoeding binnenkrijgt
- Geef je kindje een knuffel of doekje mee in bed waaraan zij zich kunnen hechten en mee in slaap kunnen vallen
- Kleed je kinderen – afhankelijk van de kamertemperatuur – niet te warm of te koud aan wanneer het moet gaan slapen
- Gebruik een muziek doosje of white noise geluiden bij het slapen gaan. Veel kinderen vallen zo makkelijker en rustiger in slaap en voelen zich niet direct alleen
- Wissel elkaar als ouders regelmatig af met het naar bed toe brengen van de kinderen. Zo voorkom je dat een kind afhankelijk wordt van één ouder.
- Op vakantie of uit logeren? Probeer de bedtijd en bedtijdroutines zo veel mogelijk hetzelfde te houden, zodat de situatie voor je kindje redelijk voorspelbaar blijft